ontwerp & realisatie: VCBO Raalte.

KONINGSLOOP 2023

Is je conditie nog een beetje op peil? Ga de uitdaging aan en doe mee aan de 7e editie van de Koningsloop op woensdagavond 26 april 2023! Wie weet word je gekroond tot de snelste man of vrouw van Wijhe! Ook als je van een rustiger tempo houdt is het erg leuk om mee te doen. Genieten van de sfeer, de aanmoedigingen van het publiek, de muziek, en natuurlijk van de mooie route door Wijhe.
De routes zijn ongewijzigd, met de start en finish in het hart van de Langstraat. Met dit jaar ook weer de 10 kilometer en de bedrijvenloop!

Inschrijving
De inschrijving is inmiddels geopend. Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar kunnen zich inschrijven voor de 5 en 10 kilometer. De 5 en 10 kilometer bestaan elk uit 1 ronde door de prachtige omgeving van Wijhe. De afstanden zijn in 2019 gecertificeerd door de KNAU en dus exact.
Voor de jongere kinderen zijn er drie leeftijdscategorieën. Zij lopen 600, 1200 of 1800 meter door het centrum van het dorp.

Deelnemers kunnen zich inschrijven op www.mijninschrijving.nl. Inschrijven is alleen online mogelijk, tot een half uur voor de start van je afstand. Deelname aan de jeugdlopen is gratis. Voor de 5 en 10 kilometer bedraagt het inschrijfgeld 8 euro. De startnummers kunnen op de wedstrijddag vanaf 17.00 uur worden opgehaald bij 't Langhuus, Langstraat 29, in Wijhe.

Bedrijvenloop
De bedrijvenloop is dit jaar weer terug. Er kan worden ingeschreven voor zowel de 5 als de 10 km. Bedrijven uit Wijhe en omgeving kunnen een of meer teams inschrijven voor de onderlinge competitie. Teams mogen bestaan uit 3 tot 5 personen, waarbij de tijd van de drie snelste lopers telt voor de einduitslag. Voor teams die bestaan uit alleen dames zal een tijdcompensatie worden toegepast. Bedrijven die interesse hebben kunnen een mail sturen naar de organisatie. Zij ontvangen dan verdere informatie.

Programma
Om 17.45 uur, voorafgaand aan de wedstrijden voor de jeugd, wordt in het startvak een warming-up verzorgd door Fitclub Enjoy. Hier kunnen alle kinderen aan meedoen om hun spieren los te maken. Om 18.00 uur klinkt het startschot voor de jongste lopertjes. De prijsuitreiking voor de jeugd is gezamenlijk om 18.35 uur. Voor alle kinderen is er een mooie herinnering in de vorm van een medaille. Daarna start om 19.00 uur de 5 en 10 kilometer. Als iedereen over de finish is, iets na 20.00 uur, vindt de prijsuitreiking plaats. Zoals altijd zullen daarbij ook de snelste man en vrouw uit Wijhe ludiek worden gekroond tot koning en koningin.

Warming-up
De spieren opwarmen met Fitclub Enjoy! 17:45 Start

Jeugd t/m 6 jaar VAN REMMEN 600 meter 18:00 Start
Jeugd 7 t/m 9 jaar YGDRASIL 2 x 600 meter 18:10 Start
Jeugd 10 t/m 12 jaar BREIJN 3 x 600 meter 18:20 Start
Dames/Heren STEGEMAN 5 km prachtig door Wijhe 19:00 Start
Dames/Heren NORMEC DUMEA 10 km rondom Wijhe 19:00 Start
(Klik op de hyperlink bij de categorie en je krijgt de route te zien).

Sport en gezelligheid horen bij elkaar. Kom dus vooral naar de Langstraat, ook als u niet meedoet. De deelnemers, jong en oud, zullen uw aanmoedigingen zeker waarderen! Bij de start/finish en ook langs de route is muziek aanwezig. Speaker Daan Koerhuis zal het publiek op de hoogte houden van het verloop van de wedstrijden. Na afloop is er volop gelegenheid om gezellig na te praten bij de horecagelegenheden in de Langstraat.

Vragen
Mocht je een vraag hebben dan kun je een mail sturen naar de organisatie.


Leerlingen Capellenborg Wijhe wisselen van gedachten over vrijheid

Leerlingen Capellenborg Wijhe wisselen van gedachten over vrijheid

(door Erik-Jan Berends)
WIJHE - Leerlingen van MAVO 3/4 en HAVO 3, 4 en 5 van de Capellenborg hebben woensdagmorgen tijdens een College Tour in de Nicolaaskerk in Wijhe gesproken over het thema "77 jaar Vrijheid. Is dat wel zo vanzelfsprekend?" Hun gasten waren Ozcan Akyol, Mart de Kruif en Caecilia van Peski.

Een uur lang stelden de leerlingen hun vragen aan het drietal. Schrijver, programmamaker en columnist Akyol reageerde op de vraag of hij het wel eens lastig vindt om zijn mening te delen. Ik ben niet bang, maar wel steeds meer op mijn hoede. De reacties op mijn stukken worden met name het laatste halfjaar steeds extremer en ik krijg vaker persoonsbeveiliging. Soms vraag ik me wel af of dit het waard is, maar als ik het niet doe hebben de mensen gewonnen die je vrijheid willen afpakken.

Oorlog
Op de vraag of ze wel eens bang zijn, vertelde kapitein-luitenant-ter-zee Van Peski: "Nog voor de oorlog in Oekraine was ik in de regio Donetsk. We reden er rond in een zwaar gepantserde auto, want het was er toen al gevaarlijk. Dat besefte ik helemaal toen ik later in Kaboel kwam en zag hoeveel veiligheidsmaatregelen werden genomen om ons te beschermen. Ik ben daardoor achteraf banger geworden." Akyol haalde een situatie in Turkije aan toen hij in 2017 met een filmploeg werd belaagd door 150 mensen. "Ik dacht toen: ik krijg klappen of wordt misschien wel gelyncht."

Onderwijs
De Kruif, voormalig commandant der Landstrijdkrachten, beantwoordde een vraag over de situatie in Oekraine. "We wisten al vijf jaar wat Poetin zijn plannen waren. Daarover waren al rapporten volgeschreven. Ik worstel er nog mee. Toen hadden we tegen Poetin kunnen zeggen: laten we eens even gaan praten en hem voor de keuze stellen. Of hij zette zijn plannen door met ruzie en een groot probleem tot gevolg of we gingen aan tafel zakendoen. Dat is niet gebeurd. Ik schaam me ervoor dat we het zo hebben laten gebeuren. Wij betalen de prijs, maar vooral de inwoners van Oekraine." De Kruif was tevens van mening dat het onderwijs anders moet worden ingericht. "Geschiedenis en maatschappijleer moeten verplichte vakken worden. We beseffen ons te weinig waar we vandaan komen en de prijs die we voor deze vrijheid hebben betaald."

Werkwoord
Vrijheid betekent volgens Van Peski "mogen worden die je bent" en haalde de zeventien SDG-doelen van de verenigde Naties aan om van de wereld een betere plek te maken in 2030. "Vrijheid is een werkwoord", benadrukte De Kruif. "Als ouders langs de lijn lopen te schelden of Eus (Ozcan Akyol, red.) wordt bedreigd moet je daarvan wat kunnen zeggen. Als je niet oppast, glipt vrijheid door onze vingers."
Akyol haalde daarop het begrip "burgerschap" aan. "Ik merk dat onze verworvenheden aan het verwateren zijn. Er komen complottheorieen op en groepen als joden worden weer weggezet."
Of we naar de problemen in de wereld met een te Westerse bril kijken, was een vraag. "Ja, kijk maar naar Qatar", antwoordde Akyol. "Ik merk dat we ons moeilijk kunnen verplaatsen in deze mensen. Verwerpelijke ideeen mag je nooit goedkeuren, maar heb wel begrip voor anderen. Je daarin te verplaatsen is vaak erg moeilijk."

Verbieden

"Normen en waarden zeggen me niet zoveel, wel wat je ermee doet", aldus De Kruif. "Als er een auto met inzittenden op de kop in het water ligt, vinden we dat allemaal erg. Veel belangrijker is echter wat je ermee doet. Als je te veel angst hebt, gaat dat ten koste van de vrijheid." Een heel interessante, actuele vraag is of je een politieke partij mag verbieden, werpt Akyol op. "Praat er maar eens over in de klas. Ook voor volwassenen is dit een heel ingewikkeld thema." De Kruif haalde in dit verband Voltaire aan die ooit zei: "Het is volstrekte onzin wat u zegt, maar ik zal strijden om u de mogelijkheid te geven te blijven zeggen wat u vindt".

Nepnieuws
Een van de leerlingen haalde het vele nepnieuws op social media aan. De Kruif zei vijf jaar geleden te zijn gestopt met social media; Van Peski zit er juist op om te zien wat er in de samenleving leeft. Akyol hield de leerlingen voor dat ze zich moesten wapenen tegen desinformatie. "Het is goed veel boeken te lezen en het nieuws te volgen. Zo leer je teksten op een juiste manier te lezen."

Emoties
Op de vraag of deze generatie een derde wereldoorlog gaat meemaken, antwoordde De Kruif stellig "nee". "Alle landen in de wereld zijn zo van elkaar afhankelijk dat ik dat niet meer verwacht. Het kwaad in de mens is niet weg, maar gelukkig is er de afschrikkende werking van kernwapens." Hij regeerde eveneens op de vraag hoe je rust krijgt in een oorlogsgebied. "Wat er ook gebeurde, had ik twee keer per week rust ingepland in Afghanistan. De ene keer ging ik naar de fitness, de andere keer een domme film kijken. Het is enorm belangrijk dat je in zo'n situatie je gedachten even kan wegzetten. Dat je de tijd en de mensen vindt met wie je je emoties kan delen."

De voormalig commandant had tot slot nog een bemoedigend woord voor de leerlingen. "Als ik jullie zo zie, zou ik ook wel graag jong willen zijn in deze tijd. Ik ben trots op jullie en weet zeker dat het met jullie goedkomt." Gespreksleider Jolmer Versteeg, voormalig leerkracht van de Capellenborg en artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle, sloot daarop de bijeenkomst af.
(Hier vindt u de foto's)
Onthulling monument bij de voormalige Vloerzeilfabriek op zaterdag 7 mei 2022

Onthulling monument bij de voormalige Vloerzeilfabriek op zaterdag 7 mei 2022

Op maandag 7 mei 1945 rond 17.15 uur vond er een ontploffing plaats in de voormalige vloerzeilfabriek aan de Enkweg in Wijhe waarbij 19 personen om het leven kwamen in de leeftijd van 4 tot en met 28 jaar. Het verhaal van deze vreselijke ramp in Wijhe moet verteld blijven worden en de slachtoffers mogen nooit vergeten worden. Daarom is op initiatief van het Verenigd Comité Wijhe het idee geopperd om ter nagedachtenis een monument te laten maken. Nabestaanden zijn samen met de maakster/ontwerpster Henny Schaapman met elkaar in overleg gegaan, waarna Henny Schaapman met haar man Harry Middelkamp het monument heeft gemaakt. Op 7 mei 2020 was het de bedoeling dat het monument onthuld zou worden echter door de corona was het de afgelopen 2 jaar niet mogelijk. Met medewerking van de gemeente Olst-Wijhe en de fa. Schoenaker (plaatsen van het monument) kan nu 77 jaar later op zaterdag 7 mei rond 17.00 uur het monument alsnog onthuld worden aan de Enkweg (kruising Enkweg/Raalterweg). U bent van harte welkom!
(de explosie vond plaats in het wit omlijnde gedeelte op de foto)Vier de verjaardag onze kroonprinses Amalia

Vier de verjaardag onze kroonprinses Amalia

Op dinsdag 7 december 2021 viert Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Amalia haar 18e verjaardag. Een bijzonder kroonjaar gezien Prinses Amalia meerderjarig wordt en vanaf deze datum haar vader Koning Willem-Alexander kan opvolgen, mocht zij daartoe geroepen worden.

Vanuit het Verenigd Comité Wijhe is een felicitatiekaart verstuurd naar Prinses Amalia.

We roepen iedereen op deze koninklijke verjaardag te vieren met vlag en oranje wimpel; als symbool van vreugde en verbondenheid.

Op de website van de Oranjebond is een felicitatieregister geopend. Iedereen kan daarin een mooie boodschap achterlaten


***********************

***********************


Prijsuitreiking Fietspuzzeltocht - Woordzoeker - Kroontjestelwedstrijd en Kleurplaat

Rondom Koningsdag zijn er door het Verenigd Comité Wijhe ondanks de beperkingen toch diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Zo kon er de hele week een fietspuzzeltocht gereden worden. Daarvoor werden 125 deelname formulieren opgehaald en er zijn 22 ingevulde formulieren weer ingeleverd. De 1e prijs was voor het "Team Zadelpijn" van de fam. Heuvink. Op het Weytendaal konden de bewoners meedoen aan een woordzoeker puzzel. Eén van de prijswinnaars was mevr. v.d. Beld. Zij vertelde dat ze veel puzzelde, zelfs 's nachts. Ook deze woordzoeker had ze 's nachts gemaakt. Natuurlijk werd ook aan de jeugd gedacht. Zo konden alle kinderen (ongeveer 700) van de basisscholen uit Wijhe de hele week meedoen aan de Kroontjestelwedstrijd. Er werden in totaal 94 formulieren ingeleverd. Het juiste aantal was 88 kroontjes. Van de 94 hadden het er 16 het juiste aantal ingevuld. Eén van de 3 prijswinnaars was Florian Boerkamp die een prijs in ontvangst mocht nemen. De kinderen t/m groep 4 (zo'n 400 ) kregen een kleurplaat die mooi ingekleurd ingeleverd kon worden. Er werden er 24 ingeleverd en Lies Schalkwijk mocht de eerste prijs in ontvangst nemen.


Mevr. v.d. Beld (links) & R.vd Kolk

Mevr. v.d. Beld (links) & R.vd Kolk


Florian Boerkamp

Florian Boerkamp


Lies Schalkwijk

Lies Schalkwijk


Fam. Heuvink en L. de Jager (rechts)

Fam. Heuvink en L. de Jager (rechts)


Hoe moet u "vlaggen"? Algemene vlaginstructie.

Hoe moet u "vlaggen"? Algemene vlaginstructie.

Het vlagprotocol vindt u op deze website .
Op deze site vindt u ook alle officiële data waarop onze driekleur (met of juist zonder oranje wimpel) uitgehangen mag worden.


Dodenherdenking 2021

Dodenherdenking 2021

De sobere dodenherdenking 2021 kunt u hier terugkijken.


Dodenherdenking Olst-Wijhe 2020 (inclusief toespraak burgemeester Strien)

Dodenherdenking Olst-Wijhe 2020 (inclusief toespraak burgemeester Strien)

Door het coronavirus heeft de dodenherdenking in Olst en Wijhe op een andere manier plaats gevonden. In de dagen voorafgaand aan 4 mei hebben er video opnames plaatsgevonden van de toespraak van burgemeester Strien en de kranslegging in Olst door loco burgemeester M.Blind namens de gemeente Olst-Wijhe en dhr. Vonk van de organisatie dodenherdenking 4 mei in Olst.
In Wijhe werden de kransen gelegd door burgemeester T. Strien namens de gemeente Olst-Wijhe en B. Marskamp-van Aperlo namens het Verenigd Comite Wijhe.
De video opnames, gemaakt door dhr. G. Oosterbroek en dhr. P. Terpstra, zijn op maandagavond 4 mei 21.00 uur uitgezonden via de diverse kanalen.


VOLG ONS OOK OP TWITTER

VOLG ONS OOK OP TWITTER

U vindt ons onder de naam: @VCWIJHE


Verrassingsoptreden door Marco ten Kate en Frank Kleine Schaars  (voormalig Feestlift) bij zorgcentrum Het Weijtendaal

Verrassingsoptreden door Marco ten Kate en Frank Kleine Schaars (voormalig Feestlift) bij zorgcentrum Het Weijtendaal

Op Koningsdag van 15.00-16.00 uur verzorgden Marco ten Kate en Frank Kleine Schaars (voormalig zangduo Feestlift) een verrassingsoptreden bij zorgcentrum Het Weijtendaal in Wijhe. Feestlift stopte 4 jaar geleden als duo. Echter op het verzoek van Het Verenigd Comite Wijhe om voor de bewoners van Het Weijtendaal een muzikaal optreden te verzorgen op Koningsdag zeiden ze gelijk "ja". Ze zorgden voor een stukje saamhorigheid en gezelligheid op deze aangepaste Koningsdag; er werd door iedereen volop meegezongen, gezwaaid en gedanst. Om 16.00 uur is tijdens het nationale Toostmoment een toost uitgebracht, op ieders gezondheid.

Frank Kleine Schaars is tegenwoordig muzikaal actief in de band Scrambled en Marco ten Kate als feestzanger in menige kroeg en feesttent. Namens de bewoners van Het Weijtendaal en namens het Verenigd Comite Wijhe hartelijk dank voor de medewerking in deze!
Foto's vindt u in het fotoalbum.


2 geslaagde voorstellingen op dinsdag 11 februari van "Vrij land" (The Battle) door Regimentsfanfare Garde Grenadiers en jagers

2 geslaagde voorstellingen op dinsdag 11 februari van "Vrij land" (The Battle) door Regimentsfanfare Garde Grenadiers en jagers

Door een mooie samenwerking met het voortgezet onderwijs de Capellenborg in Wijhe en het Verenigd Comite Wijhe hebben op dinsdag 11 februari meer dan 500 kinderen (groep 7 en 8 van de basisscholen van de Gemeente Olst-Wijhe en de onderbouw leerlingen van het voortgezet onderwijs van de Capellenborg te Wijhe) in 2 voorstelling ademloos gekeken naar de voorstelling "Vrijland" door regimentsfanfare "Garde Grenadiers en Jagers". Kijkend en luisterend maakten de leerlingen kennis met veteranen en wat het woord vrijheid nu eigenlijk inhoudt of zoals 2 leerlingen het zo mooi verwoorden: "Het is hier allemaal zo perfect, je kunt je niet voorstellen hoe onvrijheid voelt."


4 Stolpersteine gelegd door de fam. Aussen bij het voormalig huis van de familie Aussen uit Wijhe

4 Stolpersteine gelegd door de fam. Aussen bij het voormalig huis van de familie Aussen uit Wijhe

Onder grote belangstelling zijn op donderdag 7 november rond 14.00 uur door nabestaanden van Jakob Aussen, Klara Aussen-Winter, Anna Sophie Aussen en Herta Aussen 4 Stolpersteine gelegd bij het hun voormalig woonhuis van de fam. Aussen aan het Havenpad 22 te Wijhe.
Nadat mw. Hietkamp (vriendin van Herta) bloemen en leerlingen van De Tellegenschool en de fam. Aussen steentjes bij de Stolperstiene hadden gelegd werd i.v.m. met de stromende regen (of zoals 1 van de aanwezige zei: 'De Hemel huilt nog steeds.') uitgeweken naar het gemeentehuis van Olst-Wijhe alwaar burgemeester T. Strien en Liesbeth Aussen een indrukwekkende overweging hielden. Al met al een waardige gebeurtenis waarbij de fam. Aussen altijd met Wijhe verbonden zal blijven.


Gastoptreden van rapper Donutcare uit Wijhe bij het        optreden van de Melodies uit Raalte op Koningsdag

Gastoptreden van rapper Donutcare uit Wijhe bij het optreden van de Melodies uit Raalte op Koningsdag

Op Koningsdag geven de Melodies uit Raalte 2 optredens (om 12.00 en 13.00 uur) in de Nicolaaskerk te Wijhe. De Melodies is een orkest voor mensen met een verstandelijke handicap en spelen met veel enthousiasme van licht klassiek tot en met Nederlandstallige muziek van nu.
Tijdens de beide optredens zal de Wijhese rapper Donutcare (de artiestenaam van Ruben Sluiter) een gastoptreden verzorgen met drummer Leon van de Melodies. Ruben en Leon hebben samen voor dit unieke optreden een speciaal nummer geschreven en gecomponeerd. Tevens zal Ruben (Donutcare) zijn debuutnummer De Droom ten gehore brengen. Dus kom kijken en luisteren en laat u verrassen door deze unieke samenwerking.Na de Koningsloop is Koningsdag 2017 in Wijhe uitbundig gevierd.

Voorafgaand aan Koningsdag was op woensdagavond De Koningsloop. Na een pauze van 1 jaar is deze sportieve activiteit weer in ere hersteld. Meer dan 500 deelnemers zetten hun beste beentje voor tijdens de diverse afstanden. Volop lof was er voor de organisatie en het uitgezette parcours. Sommige deelnemers werden zelfs door de speaker Marijn Marsman en burgemeester Strien over de finish geholpen.
Hoewel de weersvooruitzichten op 27 april niet optimaal waren was het toch uitstekend weer om Koningsdag op de oude vertrouwde manier te vieren.
Nadat de muziekkorpsen van De Wijhese Harmonie en Showkorps Amicitia de inwoners van Wijhe muzikaal hadden gewekt werd om 10.00 uur tijdens de Aubade Koningsdag 2017 officieel geopend. Tijdens de aubade op het Van Dedemplein werd ook het fietsproject van mw. Erna v.d. Ploeg onthuld. Op diverse plekken vanaf de Loswal richting en in het centrum van Wijhe staan vanaf nu gekleurde fietsen met manden met bloemen daarin. Tevens hadden de Wijhese basisscholen en bewoners van Het Weijtendaal hun eigen opvatting gemaakt door fietswielen te versieren en deze te presenteren tijdens de aubade.
Nadat de duiven gelost waren, de vlag gehesen was en burgemeester Strien zijn speech had gehouden gaf de voorzitter van Het Verenigd Comite Wijhe, Bernardien Marskamp-van Aperlo, het startsein voor een (droge) Koningsdag.
De Koningsmarkt in het Centrum was drukbezet en in de Torenstraat was de kleedjesmarkt voor de kinderen die zich ook vermaakten op de kermis, het springkussen en in de Verhalenwagen. Meer dan 750 bezoekers bezochten de tentoonstelling rondom de jaren 60 in de Nicolaaskerk die was ingericht naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Koning.
Aan 5 grote droogmolens hingen 50 T-shirts. Op deze T-Shirts waren o.a. fotos afgedrukt van plekken uit Wijhe uit de jaren 60 waarbij op de bovenste foto de oude situatie stond afgebeeld en direct daaronder een foto van dezelfde plek maar dan in 2017. Deze T-Shirt foto expositie was uitgezocht en samengesteld door Gerrit Oosterbroek en geprint door Image-Sign beiden uit Wijhe. Ook waren er diverse vervoersmiddelen uit de jaren 60/70 aanwezig zoals een kever, bromfiets, solex, fietsen en was er een jaren 60 kamertje ingericht.
Aan de fietstocht deden meer dan 80 mensen mee. Tijdens het avondprogramma was er onder de kastanjeboom midden in de Langstraat een optreden van Popkoor Fitis, waarna het Wiejes Cabaret met een komische noot diverse situaties en personen op de hak nam, het optreden afsluitend met 101 saluutschoten.
Met een uitgebreid vuurwerk bij Het Weijtendaal werd Koningsdag feestelijk afgesloten waarna het nog lang onrustig bleef in de cafes.
Geslaagde Koningsdag 2016!

Geslaagde Koningsdag 2016!

Gelukkig kwamen de weersvoorspellingen voor Koningsdag 2016 in Wijhe dit keer niet uit en startte de festiviteiten zelfs zonnig.
Kinderen konden bij de Nicolaaskerk oranje ballonnen ophalen voor de ballonnenwedstrijd. Nadat burgemeester Strien traditioneel koffie,thee of limonade had ingeschonken voor de leden van beide muziekkorpsen, liepen vele kinderen en ouders met hun oranje ballonnen onder begeleiding van Showcorps Amicitia en De Wijhese Harmonie naar het Van Dedemplein.
Na het traditionele gedeelte waarbij de duiven werden gelost, de muziekkorpsen hun muzikale bijdrage gaven en de driekleur werd gehesen, gaven burgemeester Strien en Bernardien Marskamp-Van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comite Wijhe) het startsein voor een geslaagde (droge) Koningsdag in Wijhe.
Naast de Koningsmarkt in het centrum van Gastvrij Wijhe vermaakte de jeugd zich prima bij de kermis en het pannaveld met het springkussen welke onder leiding stond van het Meidenvoetbalteam van Wijhe 92.
In de Nicolaaskerk was een foto expositie van Jan van Aefst. Hij had het afgelopen jaar 50 bekende Wijhenaren op de gevoelige plaat vastgelegd. Mw. Martje Veenstra opende deze foto expositie.
Meer dan 1000 bezoekers bezochten deze foto-expositie. Tevens konden de bezoekers In de Nicolaaskerk met de Koninklijke Familie op de foto waar veelvuldig gebruikt van werd gemaakt. Voor de sportievelingen was een mooie fietsroute uitgezet waaraan een 45 personen hebben deelgenomen.
Ook de verhalenwagen trok veel belangstelling. Mamelou las voor kleuters, tieners en volwassenen korte verhalen voor. Het Wiejes Cabaret kon door omstandigheden niet optreden in de Langstraat daarvoor kwam in de plaats T-Load die de omstanders muzikaal vermaakten. Met een prachtig vuurwerk bij Het Weytendaal werd Koningsdag 2016 feestelijk afgesloten.


Onthulling luistersteen Liberation Route 27 november 2015

Onthulling luistersteen Liberation Route 27 november 2015

Door het weghalen van het rood/wit/blauwe lint en de oranje plaat is op vrijdag 27 november 2015 rond 14:30 uur de luistersteen officieel onthuld door de heer A. Bosch als afgevaardigde van de gemeente Olst-Wijhe en de heer G. Nanninga als afgevaardigde van de Historische Vereniging Wijhe.

Naast de vele belangstellende was ook Peter Kruk, projectmanager van de Stichting Liberation Route Europe aanwezig. De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en voert tot aan Berlijn. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde.

Wijhe is daarbij 1 van de 170 plekken waar luisterstenen onthuld zullen worden in Nederland. De steen ligt in de Langstraat nabij de Nicolaaskerk, richting "De Oranjerie" en vertelt over de gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelden in het voormalige "Oranje Hotel" in Wijhe.

Klik hier voor meer foto's

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat

Foto's: Jan Amse


Koningsmarkt 2015

Koningsmarkt 2015


Geslaagd Koningsweekend Wijhe!

Het Koningsweekend in Wijhe startte met een geslaagde Koningsloop van 1,2 of 4 mijl op zondagmiddag 26 april. Ondanks dat de voorspellingen m.b.t. het weer niet al te best waren was het toch ’s middags droog. De route liep vanaf het Marktplein door het oude centrum van Wijhe. Nadat alle hekken weer aan de kant gezet waren en er een gezellige Koningsnacht was geweest in de kroegen van Wijhe was het de beurt aan de Koningsdag. Na het traditionele gedeelte op het Van Dedemplein waarbij de duiven werden gelost, de muziekkorpsen hun muzikale bijdrage gaven, de driekleur werd gehezen en de Ventieldopjes werden weg getoeterd voor hun traditionele tour tocht gaven loco-burgemeester Engberink (burgemeester Strien was geveld door de griep) en Bernardien Marskamp-Van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe) het startsein voor (mede door het prachtige weer) een geslaagde Koningsdag in Wijhe. Vanuit de wijde omgeving kwam jong en oud naar het gezellige centrum van Wijhe voor de Koningsmarkt. Het Verenigd Comité Wijhe had weer gezorgd voor een afwisselend programma. Sportstimulering Olst-Wijhe stond dit keer op het Marktplein wat de gezelligheid rondom de kermis verhoogde. Meer dan 800 bezoekers bezochten de tentoonstelling in de Nicolaaskerk van oude wiegjes, kinderstoelen en wandelwagens en voor de sportievelingen was in het kader van 70 jaar bevrijding een mooie fietspuzzelroute uitgezet die langs punten leiden waarin zich rondom 2e wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen hadden voorgedaan. Rond 21.30 uur gaf het Wiejes Cabaret in liedjes en conferences op een prikkelende wijze haar visie op de plaatselijke politiek. Het Verenigd Comité had dit keer gekozen voor de plek onder de grote Kastanjeboom in de Langstraat. (Daar waar het Wiejes Cabaret ook lang geleden was begonnen) Na een mooi vuurwerk in het park van Het Weytendaal was het Koningsweekend weer ten einde, waarna het nog lang gezellig bleef in de kroegen van Wijhe.


Tijdens de herdenking op mei liepen vele honderden belangstellenden liepen vanaf de Nicolaaskerk vooraf gegaan door De Wijhese Harmonie naar het monument bij de Stationsweg. Tijdens de bijeenkomst in de Nicolaaskerk en bij het monument te Wijhe hield dhr. Polak, naast burgemeester Strien een korte toespraak. Bo Wimmenhoeve las het zelfgemaakte gedichten “Gedachten” voor en Job Veldhoen las zijn eigen gemaakt gedicht “Respect” voor.
GEZOCHT: ....o.a. collectanten, doeners mbt social media en helpende handen.

01 maart 2023

Op dit moment bestaat het aantal bestuursleden van Verenigd Comité Wijhe uit een beperkte groep van slechts .... 6 personen.

Daarnaast zijn er gelukkig een aantal andere vrijwilligers die ons op diverse vlakken helpen.
Reëel gezien is dat echter te weinig om alles in goede banen te kunnen blijven leiden. Om de activiteiten rondom Koningsdag en 4 mei ook in de toekomst voort te... lees meer


voorstellingen "Oranjehotel" goed bezocht

17 oktober 2022

Dinsdag 11 oktober 2022 hebben meer dan 230 bezoekers in 2 voorstellingen de bijzondere voorstelling "Het Oranjehotel" bijgewoond. Deze werd gespeeld door Yaël Korse, onder regie van Roel Vinke en met lichttechniek door Jeroen van der Linden. Het Verenigd Comité Wijhe dankt een ieder die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het maken van deze voorstelling. lees meer


De verkoop van de kaarten voor het "Vrijheidsconcert" zijn gestart.

10 oktober 2022

Een uitgesteld "Vrijheidsconcert" naar aanleiding van 75 vrijheid in 2020. Dat feest wordt nu twee jaar later vorm gegeven door een concert waarbij, naast de geschiedenis van Wijhe, de actualiteit nadrukkelijk deze muzikale avond inkleurt. De spanning van voor de bevrijding, de euforie van de bevrijding, de ontzetting en het verdriet na de explosie bij de vloerzeilfabriek, maar ook het na de... lees meer


Kaartverkoop voorstelling "Het Oranjehotel"

25 september 2022

In maart 2020 zou de voorstelling "Het Oranjehotel" gespeeld worden in "De Oranjerie" (het voormalige Oranjehotel) in Wijhe. Echter door Corona moest dit op het laatste moment helaas uitgesteld worden. Nu meer dan 2 jaar later zal deze voorstelling alsnog worden opgevoerd.
Als locatie is dit keer is gekozen voor de Nicolaaskerk in het centrum van Wijhe.
Hotel Veerman (na de oorlog: "het... lees meer


Onthulling Monument Vloerzeilfabriek op zaterdag 7 mei 2022

11 mei 2022

Nadat op woensdag 4 mei de dodenherdenking na 2 jaar weer op de traditionele manier kon plaatsvinden, werd op zaterdag 7 mei rond 17.00 uur onder grote publieke belangstelling aan de Enkweg het monument onthuld ter nagedachtenis aan de 19 slachtoffers die omkwamen als gevolg van de ontploffing op 7 mei 1945 omstreeks 17.15 uur bij de voormalige vloerzeilfabriek. Na ontvangst op het gemeentehuis... lees meer