ontwerp & realisatie: www.ouwerkerkcommunicatie.nl.

AVONDPROGRAMMA START OM 20:30 uur I.P.V. 20:00 UUR!
KONINGSLOOP 2017

Aan de vooravond van Koningsdag 2017 staat Wijhe in het teken van de 3e editie van de Koningsloop Wijhe. De Langstraat, het historische hart van Wijhe, is het toneel van de start en finish van deze mooie loop voor zowel kinderen, recreanten als prestatielopers. Dit jaar met volledig nieuwe routes. Een prachtige uitbreiding van het jaarlijkse programma rond Koningsdag in Wijhe, geheel passend bij de sportieve voorkeur van Koning Willem-Alexander.

De 600, 1.200 en 1.800 meter voor kinderen tot en met 12 jaar zijn mooie ronden in het centrum. De 5 en 10 kilometer bestaat uit 1 grote ronde, over een snel en gevarieerd parcours. De routes zijn nagemeten met een geijkt meetwiel en dus exact.

De 5 kilometer doet prachtig de Langstraat en de Enkweg aan, voert via het buitengebied terug naar de Langstraat voor de finish. De 10 kilometer volgt de eerste kilometers dezelfde route en loopt via de Lt. Andersonstraat over de Boerhaar en langs De Krijtenberg. Het looplint kronkelt dan een stukje door het bos van het Landgoed de Gelder. Vervolgens gaat de route via de Enkweg weer terug naar de Langstraat voor de finish.

Inschrijven kan voor de volgende categorieen:

t/m 6 jaar: 600 meter zo hard je kunt! 18:00 uur start
7 t/m 9 jaar: 2x600 meter bikkelen 18:10 uur start
10 t/m 12 jaar: 3x600 meter snot voor de ogen 18:25 uur start
dames/heren: 5 km prachtig door Wijhe 19:00 uur start
dames/heren: 10 km creme de la creme 19:00 uur start
(als u de beschrijving bij de leeftijd aanklikt, krijgt u de route te zien)
Voor alle deelnemers is er een herinnering en in elke categorie zijn mooie prijzen te winnen. Marijn Marsman zal als speaker aanwezig zijn.

Inschrijven? Klik dan op de volgende link: Inschrijving KoningsloopWijhe
Voor kinderen is deelname aan de Koningsloop gratis. Voor de 5 en 10 kilometer zijn de kosten 5 euro. Na-inschrijving is mogelijk tot een half uur voor start en kost 6 euro.

Bij G.A.A.V. (Langstraat 18, 8131 BC) op honderd meter van de start- en finish liggen de startnummers voor je klaar en kun je ook na-inschrijven. Hier is ook een garderobe en kleedruimte (beperkt) ingericht. Er is geen gelegenheid tot douchen. Wij zijn heel blij met G.A.A.V. als samenwerkingspartner. Voor meer informatie: G.A.A.V. Wijhe

Parkeren is op korte afstand van de start/finish mogelijk op het Van Dedemplein (8131 DX) en iets verder bij de Poort van Wijhe (Handelsweg, 8131 XX).

Voor meer informatie of vragen kan je mailen naar Dorus Schalkwijk


Organisatie Koningsloop 2017

Organisatie Koningsloop 2017


Geslaagde Koningsdag 2016!

Geslaagde Koningsdag 2016!

Gelukkig kwamen de weersvoorspellingen voor Koningsdag 2016 in Wijhe dit keer niet uit en startte de festiviteiten zelfs zonnig.
Kinderen konden bij de Nicolaaskerk oranje ballonnen ophalen voor de ballonnenwedstrijd. Nadat burgemeester Strien traditioneel koffie,thee of limonade had ingeschonken voor de leden van beide muziekkorpsen, liepen vele kinderen en ouders met hun oranje ballonnen onder begeleiding van Showcorps Amicitia en De Wijhese Harmonie naar het Van Dedemplein.
Na het traditionele gedeelte waarbij de duiven werden gelost, de muziekkorpsen hun muzikale bijdrage gaven en de driekleur werd gehesen, gaven burgemeester Strien en Bernardien Marskamp-Van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comite Wijhe) het startsein voor een geslaagde (droge) Koningsdag in Wijhe.
Naast de Koningsmarkt in het centrum van Gastvrij Wijhe vermaakte de jeugd zich prima bij de kermis en het pannaveld met het springkussen welke onder leiding stond van het Meidenvoetbalteam van Wijhe 92.
In de Nicolaaskerk was een foto expositie van Jan van Aefst. Hij had het afgelopen jaar 50 bekende Wijhenaren op de gevoelige plaat vastgelegd. Mw. Martje Veenstra opende deze foto expositie.
Meer dan 1000 bezoekers bezochten deze foto-expositie. Tevens konden de bezoekers In de Nicolaaskerk met de Koninklijke Familie op de foto waar veelvuldig gebruikt van werd gemaakt. Voor de sportievelingen was een mooie fietsroute uitgezet waaraan een 45 personen hebben deelgenomen.
Ook de verhalenwagen trok veel belangstelling. Mamelou las voor kleuters, tieners en volwassenen korte verhalen voor. Het Wiejes Cabaret kon door omstandigheden niet optreden in de Langstraat daarvoor kwam in de plaats T-Load die de omstanders muzikaal vermaakten. Met een prachtig vuurwerk bij Het Weytendaal werd Koningsdag 2016 feestelijk afgesloten.


Kliko-Race op Koningsdag 2016!

Kliko-Race op Koningsdag 2016!

Een nieuw onderdeel van Koningsdag 2016 is de Kliko-Race. Dit nieuwe evenement is een idee van Jules Bourquin, Ruben Stroomberg, Nino Jansen en Pepijn de Witte. Zij organiseren dit samen met het Verenigd Comite Wijhe.

De Kliko-Race zal worden gehouden op:
- Koningsdag 2016
- 's avonds vanaf 20:30 uur
- Starts aan de Langstraat bij de Kastanjeboom
- Minimum leeftijd 10 jaar
- verschillende leeftijdsgroepen
- je moet zelf zorgen voor een Kliko
- deelname is op eigen risico
- Tot 12 jaar mag je een Kliko gebruiken van 140 liter
- vanaf 12 jaar moet dit een Kliko zijn van 240 liter
- de Kliko moet leeg zijn
- er zijn leuke prijzen te winnen
- ook is er een prijs voor de mooist versierde/ meest originele Kliko


Je kunt je opgeven via deze contact, vermeld bij opmerkingen of je een jongen of een meisje, man of vrouw bent en natuurlijk je leeftijd.

Ook kun je je opgeven bij DA-Bourquin aan de Langstraat in Wijhe.


Collecte 2016

Collecte 2016

Van dinsdag 29 maart t/m zaterdag 9 april zal het Verenigd Comite Wijhe weer collecteren voor Koningsdag op woensdag 27 april en zeker niet vergeten voor de Dodenherdenking op woensdag 4 mei.

De opbrengst van deze collecte is van essentieel belang om al de activiteiten die in Wijhe op Koningsdag en 4 mei worden georganiseerd mogelijk te maken.
Ook dit jaar hopen we weer op een mooie opbrengst, zodat Koningsdag ook dit jaar weer uitbundig gevierd kan worden van de vroege ochtend tot de late avond met heel veel leuke bekende maar ook nieuwe activiteiten voor jong en oud en dat we tevens aandacht kunnen blijven besteden aan de Dodenherdenking op 4 mei. Binnenkort valt het programmaboekje weer bij iedereen in bus. Bewaar hem goed zodat u precies weet wanneer en waar er wat te doen is in Wijhe. Alvast bedankt voor uw gift!

GEZOCHT: COLLECTANTEN EN VRIJWILLIGERS

Op dit moment bestaat het Verenigd Comite Wijhe uit slechts 10 personen.
Dat is te weinig om alles in goede banen te blijven leiden. Om bovenstaande activiteiten ook in de toekomst voort te kunnen zetten is het Verenigd Comite Wijhe zeer dringend op zoek naar meer vrijwilligers, zoals collectanten en mensen die diverse hand- en spandiensten willen verrichten: iedereen (jong en oud!) kan op basis van zijn / haar eigen talenten en interesses als vrijwilliger een bijdrage leveren. Het zou toch zonde zijn als Koningsdag en Dodenherdenking in de toekomst niet meer gehouden zouden kunnen worden in Wijhe?
Kunt u / kun jij als vrijwilliger het Verenigd Comite helpen om Koningsdag en Dodenherdenking in Wijhe te laten voortbestaan?

Voor informatie en opgave kunt u terecht bij:
Riny van der Kolk (0570-523454) en Bernardien Marskamp-van Aperlo (0570-525506) of mail.


Onthulling luistersteen Liberation Route 27 november 2015

Onthulling luistersteen Liberation Route 27 november 2015

Door het weghalen van het rood/wit/blauwe lint en de oranje plaat is op vrijdag 27 november 2015 rond 14:30 uur de luistersteen officieel onthuld door de heer A. Bosch als afgevaardigde van de gemeente Olst-Wijhe en de heer G. Nanninga als afgevaardigde van de Historische Vereniging Wijhe.

Naast de vele belangstellende was ook Peter Kruk, projectmanager van de Stichting Liberation Route Europe aanwezig. De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en voert tot aan Berlijn. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde.

Wijhe is daarbij 1 van de 170 plekken waar luisterstenen onthuld zullen worden in Nederland. De steen ligt in de Langstraat nabij de Nicolaaskerk, richting "De Oranjerie" en vertelt over de gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelden in het voormalige "Oranje Hotel" in Wijhe.

Klik hier voor meer foto's

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat

Foto's: Jan Amse


Koningsmarkt 2015

Koningsmarkt 2015


Geslaagd Koningsweekend Wijhe!

Het Koningsweekend in Wijhe startte met een geslaagde Koningsloop van 1,2 of 4 mijl op zondagmiddag 26 april. Ondanks dat de voorspellingen m.b.t. het weer niet al te best waren was het toch ’s middags droog. De route liep vanaf het Marktplein door het oude centrum van Wijhe. Nadat alle hekken weer aan de kant gezet waren en er een gezellige Koningsnacht was geweest in de kroegen van Wijhe was het de beurt aan de Koningsdag. Na het traditionele gedeelte op het Van Dedemplein waarbij de duiven werden gelost, de muziekkorpsen hun muzikale bijdrage gaven, de driekleur werd gehezen en de Ventieldopjes werden weg getoeterd voor hun traditionele tour tocht gaven loco-burgemeester Engberink (burgemeester Strien was geveld door de griep) en Bernardien Marskamp-Van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe) het startsein voor (mede door het prachtige weer) een geslaagde Koningsdag in Wijhe. Vanuit de wijde omgeving kwam jong en oud naar het gezellige centrum van Wijhe voor de Koningsmarkt. Het Verenigd Comité Wijhe had weer gezorgd voor een afwisselend programma. Sportstimulering Olst-Wijhe stond dit keer op het Marktplein wat de gezelligheid rondom de kermis verhoogde. Meer dan 800 bezoekers bezochten de tentoonstelling in de Nicolaaskerk van oude wiegjes, kinderstoelen en wandelwagens en voor de sportievelingen was in het kader van 70 jaar bevrijding een mooie fietspuzzelroute uitgezet die langs punten leiden waarin zich rondom 2e wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen hadden voorgedaan. Rond 21.30 uur gaf het Wiejes Cabaret in liedjes en conferences op een prikkelende wijze haar visie op de plaatselijke politiek. Het Verenigd Comité had dit keer gekozen voor de plek onder de grote Kastanjeboom in de Langstraat. (Daar waar het Wiejes Cabaret ook lang geleden was begonnen) Na een mooi vuurwerk in het park van Het Weytendaal was het Koningsweekend weer ten einde, waarna het nog lang gezellig bleef in de kroegen van Wijhe.


Koningsloop 2015

Koningsloop 2015


Uw steun is hard nodig!

Zonder financiële ondersteuning is de organisatie van alle festiviteiten rondom Koningsdag, de herdenking en viering van de vrijheid op 5 mei niet te realiseren.
Mocht u ons willen steunen, kunt u uw bijdrage storten op NL02RABO0373000618 t.n.v. Verenigd Comité Wijhe.
We zijn u dankbaar!Bevrijdingsfeest Wijhe groot succes!

Inwoners van Wijhe en omgeving toonden grote belangstelling voor de activiteiten t.g.v. het Bevrijdingsweekend in Wijhe op zaterdag 11 en zondag 12 april.

Ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding organiseerde het Verenigd Comité Wijhe voor zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 april een speciaal programma:

Zaterdag 11 april.
Om 11.00 uur werden de 7 banners met het thema “Vrijheid” onthuld die de scholen uit Wijhe hebben gemaakt. Op diverse plekken in Wijhe zijn deze banners te bewonderen.

De Historische Vereniging Wijhe organiseerde een Foto- en Voorwerpententoonstelling over de periode 1939-1945 georganiseerd in Het Langhuus. Zowel op de zaterdag als de zondag was er een grote belangstelling. Het werd vaak ervaren als een reünie.
Ook voor de door de Historische Vereniging georganiseerde wandelingen met als thema “De Tweede Wereldoorlog in Wijhe was er veel belangstelling

Zondag 12 april.
Om 14.00 uur was er een grote optocht van Historische militaire voertuigen door het centrum van Wijhe met daarna een Static Show tot 17.00 uur. Ook de IJssellinie en het Korps Nationale Reserve waren present op het Van Dedemplein. Het mooie weer werkte mee waardoor het erg druk was.
Hoe moet u "vlaggen"? Algemene vlaginstructie.

Hoe moet u "vlaggen"? Algemene vlaginstructie.

Het vlagprotocol vindt u op de website van de Oranjebond.
Op deze site vindt u ook alle officiële data waarop onze driekleur (met of juist zonder oranje wimpel) uitgehangen mag worden.


VOLG ONS OOK OP TWITTER

VOLG ONS OOK OP TWITTER

U vindt ons onder de naam: @VCWIJHE


WILHELMUS

WILHELMUS

Hier vindt u meer over het Wilhelmus, ons volkslied.

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God, mijn Heer!
Op U zo wil ik bouwen,
verlaat mij nimmermeer!
Dat ik toch vroom mag blijven,
uw dienaar te-aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.


Dodenherdenking 2014

In aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei hield dhr. Frank Polak op 24 april j.l. een gastles voor 24 kinderen van groep 7/8 van de Tellegenschool te Wijhe over de 2e Wereldoorlog. Zijn vader, dhr. Willy Polak (Joodse afkomst), kwam op 6 februari 1945 om 05.30 uur om het leven tijdens een bombardement van Engelse vliegtuigen die een Duits legervoertuig op de Dijk bij Wijhe bombardeerden. De piloot was in de veronderstelling dat in deze vrachtwagen wapens werden vervoerd. Echter in dit voertuig zaten Joodse Amsterdammers, onder wie Willy Polak, die op weg waren naar Westerbork. Zeven Amsterdammers waaronder Willy Polak werden dodelijk getroffen. Dhr. Polak ligt begraven op de Algemene Begraafplaats te Wijhe. Tijdens deze gastles gaf dhr. Frank Polak een uiteenzetting over de geschiedenis van de fam. Polak. De kinderen stelden veel vragen en overhandigden aan zowel de dhr. Polak als Bernardien Marskamp – van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe) een gedichtenbundel. In deze gedichtenbundel stonden gedichten gemaakt door leerlingen van groep 7/8 over 4 en 5 mei.


Sportstimulering Olst-Wijhe

Sportstimulering Olst-Wijhe

Na het officiële gedeelte op het van Dedemplein nam Sportstimulering Olst-Wijhe bezit van het plein met allerlei speeltoestellen, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt door de jeugd. Vanaf 13.00 uur kon deelnemers starten met de fietspuzzeltocht die dit jaar in het teken stond van 200 jaar Koninkrijk. Meer dan 200 deelnemers fietsten met veel plezier de route van rond de 24 km.


Tijdens de herdenking op mei liepen vele honderden belangstellenden liepen vanaf de Nicolaaskerk vooraf gegaan door De Wijhese Harmonie naar het monument bij de Stationsweg. Tijdens de bijeenkomst in de Nicolaaskerk en bij het monument te Wijhe hield dhr. Polak, naast burgemeester Strien een korte toespraak. Bo Wimmenhoeve las het zelfgemaakte gedichten “Gedachten” voor en Job Veldhoen las zijn eigen gemaakt gedicht “Respect” voor.


Eerste Koningsdag in Wijhe was Top……….

Eerste Koningsdag in Wijhe was Top……….

Op een zonovergoten Van Dedemplein in Wijhe werd om 09.30 uur door burgemeester
T. Strien en de voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe Bernardien Marskamp – Van Aperlo het officiële startsein gegeven voor de eerste Koningsdag in Wijhe. Al hoewel de naamswijziging naar Koningsdag voor sommigen toch eerst wel wennen was werd de sfeer van de “oude Koninginnedagen” in Wijhe naadloos voortgezet. Ook dit jaar stond de opening weer bol van traditie. De duiven werden gelost, de muziekverenigingen brachten een muzikale ode, het Wilhelmus werd gespeeld en meegezongen, de Nederlandse driekleur werd gehesen en de solexclub “’t Ventieldopje” werd weg getoeterd. Ook kinderen van groep 0, 1 en 2 werden in het Koningszonnetje gezet met hun mooiste Kroon/Tiara. Voorafgaand aan deze eerste Koningsdag was een toetjeswedstrijd op 19 april uitgeschreven die gewonnen werd door Mees Rooy met een heerlijke Zomerse Tiramisu.
KONINGSLOOP

KONINGSLOOP

Een nieuw onderdeel van Koningsdag dit jaar was de Koningsloop van 1, 2 en 4 mijl van Wijhe. Om 19.00 uur startte de 1 en 2 mijl en om 20.00 uur startte de 4 mijl. Meer dan 95 deelnemers van jong tot oud namen deel aan dit nieuwe evenement.WIEJES CABARET EN VUURWERK

WIEJES CABARET EN VUURWERK

Na de Koningsloop nam Het Wiejes Cabaret, naast de mooie liedjes, ook de politiek hier en daar flink op een prikkelende wijze op hak. Rond 22.15 uur werd met een grote vuurwerk-show bij Het Weytendaal deze 1e Koningsdag op feestelijk wijze afgesloten waarna het nog lang gezellig bleef in de diverse kroegen.


Verenigd Comité nu ook digitaal!

Fijn dat u ons ook gevonden heeft op het internet!
We hopen dat u met plezier kijkt naar de verschillende onderdelen op deze site.
Uw tips en opmerkingen zien we graag tegemoet, zodat we de site nog meer naar ieders wens kunnen maken.
U kunt ons bereiken via de mail, via een contactbericht of door een bericht te plaatsen in het gastenboek.


Avondprogramma Koningsdag start om 20:30 uur

27 april 2017

In tegenstelling tot wat in het programmaboekje staat, is de start van het avondprogramma om 20:30 uur (niet om 20:00 uur) lees meer


Fakkelspeldjes verkrijgbaar!

14 april 2017


Vanaf Koningsdag tot en met 5 mei zijn er Fakkelspeldjes verkrijgbaar bij:
De Boom in de Langstraat
Modehuis Elferink
of bij Galerie Brasserie 1703 in de Molen.
Prijs: 2 euro per stuk. lees meer


Open "koninklijk"Podium

11 april 2017

Traditie getrouw is er de avond een optreden van Het Wiehes Cabaret. Daaraan voorafgaand is er dit jaar een optreden van Popkoor Fitis. We willen een avond vol entertainment van maken. Dus wil je graag laten zien wat jij/jullie kunnen? Bijv. een dansje, goochelen, zingen, cabaret of andere kunsten, dan heb je nu de gelegenheid. Grijp je kans. Schroom niet en geef je op bij lees meer


Tentoonstelling rondom de 50ste verjaardag van Koning Willem Alexander in de Nicolaaskerk.

05 maart 2017

Naar aanleiding van de vorige oproep m.b.t. tentoonstelling met attributen rond het jaar 1967 (geboorte jaar Koning Willem Alexander) op Koningsdag in de Nicolaaskerk zijn al wel kopjes, bekers, naamschildjes etc. aangemeld.

Maar we zijn ook nog op zoek naar grotere voorwerpen zoals bijv:
- Een bromfiets.
- Auto s uit de jaren 60
- Een TV een radio.
- Een... lees meer


Volg ons ook op facebook en Twitter!

05 maart 2017

We zijn ook te vinden op facebook onder "Verenigd Comité Wijhe" en Twitter
lees meer