ontwerp & realisatie: VCBO Raalte.

Programma rondom Koningsdag 2021Koningsnacht, 26 april, om 20.00 uur: Wijhese Koningsnacht Pubquiz

Om deze Pubquiz te organiseren heeft het Verenigd Comité Wijhe een samenwerking gezocht met Carnavalsvereniging De Diekschoevers, Gastvrij Wijhe en 321live.nl.
Wil jij individueel of met een team deelnemen aan deze bijzondere Wijhese Koningsnacht Pubquiz dan kun je je tot en met vrijdag 23 april inschrijven via pubquizwijhe@gmail.com. Geef je teamnaam, jullie teamcaptain, adres en telefoonnummer door bij het opgeven en zorg dat je goed voorbereid bent voor de Pubquiz! Tevens krijg je bij je deelname een Partypakket om de avond tot een succes te maken. Dit Partypakket kost 10,- euro met daarin de o.a. wedstrijdformulieren, een lot voor de loterij kan op zaterdag 24 april worden opgehaald bij De Slinger. Deze Pubquiz moet je meegemaakt hebben en natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen!


KONINGSDAG 27 APRIL 2021

KONINGSDAG 27 APRIL 2021


PROGRAMMA

7.00-7.15 uur : Luiden van de klokken.
7.00 uur : Uithangen van de vlaggen.
7.30 uur : Rondgang door het dorp met muziekwagen
9.55-10.00 uur : Luiden van de klokken (landelijk) als teken van verbinding
10.00 uur : Iedereen zingt thuis het Wilhelmus mee; bij de voordeur, op het balkon of in de tuin
10.00-11.00 uur : De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) roept alle kinderen op om lekker buiten te gaan spelen. Op de stoep, in de tuin, in de speeltuin of in de buurt. Suggesties voor spelletjes en activiteiten zijn hier te vinden.burgemeester Strien

In de loop van Koningsdag zal op de website en via de social media van de gemeente Olst-Wijhe in het kader van Koningsdag 2021 een opname te zien zijn met burgemeester Strien.


KLEURWEDSTRIJD Kinderen van groepen 1 t/m 4

KLEURWEDSTRIJD Kinderen van groepen 1 t/m 4

Leerlingen van de basisscholen (tot en met groep 4) in Wijhe kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd. De kleurplaten krijgen ze via school. De kleurplaten kunnen t/m 3 mei worden ingeleverd bij DA Bourquin.
Alle leerlingen van de basisscholen in Wijhe kunnen meedoen aan een kroontjes-telwedstrijd. Deelnameformulieren krijgen ze via school. De ingevulde formulieren kunnen t/m 3 mei worden ingeleverd bij DA Bourquin. Kinderen die op het speciaal basisonderwijs zitten, kunnen contact opnemen met Elferink Mode (0570-521253), zodat ook zij een Koningspakketje kunnen ophalen.
Tevens krijgen de leerlingen een pakketje met stoepkrijt zodat ze op Koningsdag voor hun eigen huis een mooie tekening kunnen maken met stoepkrijt.


Woordzoeker voor de bewoners van 't Weijtendaal

Tot 4 mei kunnen de bewoners van het Weijtendaal kans maken op prijzen door een woordzoeker-puzzel op te lossen (de woordzoeker-puzzel kunnen zij ophalen bij de receptie).


Traditionele fietspuzzeltocht

Traditionele fietspuzzeltocht

De routes van traditionele fietspuzzeltocht en wandeltocht zullen dit jaar i.v.m. de corona-maatregelen niet alleen op Koningsdag beschikbaar zijn, maar vanaf vrijdag 23 april tot en met maandag 3 mei; op deze manier spreiden we de drukte bij deze activiteit. Routes kunnen worden opgehaald bij DA Bourquin (Langstraat).
Om bij de fietspuzzeltocht kans te maken op prijzen, kunnen de antwoordformulieren t/m maandag 3 mei ingeleverd worden bij DA Bourquin.
Wie na 27 april het antwoordformulier van de fietspuzzeltocht inlevert, ontvangt een bijzonder vrijheidspakket (er zijn er 75+1 beschikbaar, dus het is een collectors-item: op = op).DODENHERDENKING 2021


Programma Dodenherdenking 4 mei 2021

Programma Dodenherdenking 4 mei 2021

Evenals vorig jaar zal ook dit jaar, door de beperkingen rondom het coronavirus, de dodenherdenking in Olst en Wijhe op een andere manier plaats vinden dan we gewend zijn. In de dagen voorafgaand aan 4 mei zullen er video-opnames plaatsvinden van de toespraak door burgemeester Strien en de kranslegging in Olst en Wijhe. In Olst bij het monument aan de Hendrik Droststraat zal dat gebeuren door burgemeester Strien namens de gemeente Olst-Wijhe en dhr. Vonk van de organisatie dodenherdenking 4 mei in Olst. In Wijhe zal de kranslegging bij het monument aan de Stationsweg worden gedaan door wethouder Blind namens de gemeente Olst-Wijhe en mevr. B. Marskamp-van Aperlo die het Verenigd Comité Wijhe vertegenwoordigt. Tevens zullen enkele leerlingen van de basisscholen uit Olst en uit Wijhe een bijdrage leveren aan deze 4 mei herdenking.
De video opnames die gemaakt worden door de heren G. Oosterbroek, P. Terpstra en A.Maglio worden op dinsdagavond 4 mei 21.00 uur uitgezonden via de facebook pagina's van Het Verenigd Comité Wijhe en de gemeente Olst-Wijhe.

- Op dinsdag 4 mei zal vanaf zonsopkomst tot zonsondergang de vlag halfstok hangen bij de herdenkingsmonumenten in Olst en Wijhe.
- Tevens roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen van zonsopgang tot zonsondergang.
- Iedereen kan op 4 mei bloemen leggen bij de herdenkingsmonumenten in Olst en Wijhe.
- Ook is het mogelijk digitaal bloemen te leggen bij de monumenten in Olst en Wijhe. Dat kan via deze link.
- Vorig jaar speelden mensen door het hele land mee met het Taptoe-signaal. Ook dit jaar is iedereen die een instrument speelt, van harte uitgenodigd om op 4 mei mee te spelen. De bladmuziek is beschikbaar op 4en5mei.nl.


Kijktip 4 mei

Op 4 mei kan men de Nationale Herdenking op televisie bekijken.
NOS Nationale Herdenking 2021
18.45-20.30 uur, NPO 1 (met gebarentolk op themakanaal NPO Nieuws)
19.50-20.30 uur, NPO 2
19.50-20.30 uur, NPO 3

Zie voor meer informatie.


BEVRIJDINGSDAG 2021


Vlaggen

Vlaggen

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.


Wat is er te allemaal online en op TV op 5 mei?

Men kan online bevrijdingsfestivals bekijken:
De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op 5 mei een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn tijdens deze online editie als Ambassadeurs van de Vrijheid verbonden aan de festivals. Iedereen kan de festivals gratis bezoeken via een livestream op Bevrijdingsfestivals. Alle informatie over de Bevrijdingsfestivals is daar ook te vinden.

Volg het vrijheidsvuur:
Het Vrijheidsvuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei ontstoken in Wageningen. Het vuur komt 's middags aan bij de festivals en wordt in alle veertien festivalsteden tegelijkertijd ontstoken. Ook dit is online en op diverse televisiezenders te volgen.

Vrijheidsmaaltijdsoep:
Chef Yvette van Boven bedacht deze Vrijheidsmaaltijdsoep speciaal voor 5 mei 2021. Geniet van de soep tijdens een goed gesprek over vrijheid en deel het met #vrijheidsmaaltijd. Zo zijn we toch een beetje samen. Kijk hier voor het recept en de instructievideo. Voor de vrijheidsmaaltijd thuis met gesprekskaartjes: hier kunt u de [link http://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden]kaartjes downloaden.Fietspuzzeltocht Wijhe

De fietspuzzeltochtfiets van het Verenigd Comité Wijhe kan opgehaald worden bij DA-Bourquin en als deze na de fietstocht ingeleverd wordt met de antwoorden vanaf 29 april t/m 3 mei bij DA-Bourquin dan krijgen de eerste 76 (75+1) een vrijheidspakket met daarin o.a.
een blik Vrijheidssoep volgens het recept van Yvette van Boven.


5 MEI CONCERT

In het Koninklijk Theater Carré. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1:
Stef Bos, Maan, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, ISH Dance Collective en het Metropool Orkest treden dit jaar op tijdens het 5 mei-concert vanuit Koninklijk Theater Carré.
Zanger Stef Bos zorgt voor de verbinding tussen de verschillende onderdelen van het programma. "Door de avond heen vertel ik persoonlijke anekdotes die het idee van vrijheid voor iedereen tastbaar maken. Want zoals mijn vader mij ooit leerde: "We mogen nooit vergeten dat vrijheid ons hoogste goed is"."

Voor nog meer informatie verwijzen we naar onze website: www.verenigdcomitewijhe.nl

Fototentoonstelling 75 jaar vrijheid bij GAAV

29 augustus 2021

Fototentoonstelling van Fotogroep Stijl in het kader van 75 jaar Vrijheid bij Gasterij GAAV aan de Langstraat 18 te Wijhe op zaterdag 4, 11, 18 en 25 september. lees meer


Online collecte

26 april 2021

Evenals vorig jaar kan het Verenigd Comité Wijhe door Corona niet huis aan huis collecteren terwijl dat onze belangrijkste bron van inkomsten voor de organisatie rondom Koningsdag en 4 mei is.

Grote gebruikelijke activiteiten kunnen ook dit jaar niet doorgaan, maar we kijken wat wel mogelijk is! Dit jaar is er o.a. een pubquiz, een fiets- en wandeltocht, een puzzel voor de bewoners op... lees meer


Rabo Clubsupport

07 oktober 2020

Binnenkort kunnen de leden van de Rabobank Salland weer hun stem uitbrengen mbt de Rabo Clubsupport aktie. Wij (het Verenigd Comite Wijhe) mogen daar ook aan mee doen en elke stem is geld waard.
Met de Rabo ClubSupport maken wij kans op een mooi geldbedrag voor het organiseren van activiteiten rondom Koningsdag en 4 mei (en hopelijk de activiteiten die in het kader 75 jaar Vrijheid zijn... lees meer


Dank voor het meedenken en meewerken in deze uitzonderlijke tijd rondom 75 jaar Vrijheid, Koningsdag e.d.

25 mei 2020

Een ieder had zich de feestelijkheden en het herdenken rondom 75 jaar Vrijheid, de activiteiten rondom Koningsdag, de 4 mei herdenking e.d. anders voorgesteld dan het nu is verlopen. De meeste activiteiten zullen gelukkig op een ander moment plaats kunnen vinden.
Toch zijn er o.a. diverse creatieve social media oplossingen bedacht om toch aandacht te besteden aan het bevrijdingsweekend van... lees meer


bloemlegging bij oude vloerzeilfabriek

07 mei 2020

Het was de bedoeling dat op 4 mei 2020 rond 14.00 uur het monument onthuld zou worden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ontploffing van de vloerzeilfabriek op 7 mei 1945. Echter door de huidige omstandigheden zal de onthulling van het monument op een later moment plaats vinden. Verenigd Comite Wijhe vond het echter niet gepast om op 7 mei 2020 geen aandacht te besteden aan het feit dat... lees meer