ontwerp & realisatie: VCBO Raalte.

GEZOCHT: ....o.a. collectanten, doeners mbt social media en helpende handen.

01 maart 2023

Op dit moment bestaat het aantal bestuursleden van Verenigd Comité Wijhe uit een beperkte groep van slechts .... 6 personen.

Daarnaast zijn er gelukkig een aantal andere vrijwilligers die ons op diverse vlakken helpen.
Reëel gezien is dat echter te weinig om alles in goede banen te kunnen blijven leiden. Om de activiteiten rondom Koningsdag en 4 mei ook in de toekomst voort te kunnen blijven zetten is het Verenigd Comité Wijhe ...:

Zeer dringend op zoek naar collectanten, doeners m.b.t. social media, meedenkers voor nieuwe activiteiten en helpende handen voor hand- en spandiensten.

Iedereen ("jong" en "oud"!) kan op basis van zijn/haar eigen talenten en interesses als vrijwilliger een (kleine) bijdrage leveren.
Kunt u/kun jij als vrijwilliger het Verenigd Comité Wijhe helpen om Koningsdag en Dodenherdenking in Wijhe te laten voortbestaan?
Aanmelden kan via de mail.


voorstellingen "Oranjehotel" goed bezocht

17 oktober 2022

Dinsdag 11 oktober 2022 hebben meer dan 230 bezoekers in 2 voorstellingen de bijzondere voorstelling "Het Oranjehotel" bijgewoond. Deze werd gespeeld door Yaël Korse, onder regie van Roel Vinke en met lichttechniek door Jeroen van der Linden. Het Verenigd Comité Wijhe dankt een ieder die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het maken van deze voorstelling.


De verkoop van de kaarten voor het "Vrijheidsconcert" zijn gestart.

10 oktober 2022

Een uitgesteld "Vrijheidsconcert" naar aanleiding van 75 vrijheid in 2020. Dat feest wordt nu twee jaar later vorm gegeven door een concert waarbij, naast de geschiedenis van Wijhe, de actualiteit nadrukkelijk deze muzikale avond inkleurt. De spanning van voor de bevrijding, de euforie van de bevrijding, de ontzetting en het verdriet na de explosie bij de vloerzeilfabriek, maar ook het na de oorlog weer oppakken van het gewone leven krijgt een plek in het concert. Maar ook de afgelopen twee bijzondere jaren als gevolg van Corona zullen in het verhaal niet ontbreken. Door de gebeurtenissen, onder andere in Oekraine, groeit het besef dat we de glans van de vrijheid moeten blijven waarderen.

Verhalenverteller Willem Blom neemt het publiek aan de hand mee door deze muzikale avond. Een concert door 17 plaatselijke muzikanten, die zorgen voor een passende muzikale omlijsting. Deze Wijhese muzikanten dragen belangeloos een steentje bij. Unieke combinaties worden gemaakt waardoor het publiek verrast zal worden door de muziekkeuze en bandsamenstelling. Het belooft een bijzondere avond te worden!

Datum: Dinsdag 3 november om 19.00 en 20.45uur

Locatie: De Nicolaaskerk, Kerkstraat 15 in het centrum van Wijhe

Kaarten kosten 5 euro per stuk zijn te verkrijgen bij:

DA-BOURQUIN - Langstraat 66 te Wijhe tel: 0570-521754
(gelieve contante betaling)Kaartverkoop voorstelling "Het Oranjehotel"

25 september 2022

In maart 2020 zou de voorstelling "Het Oranjehotel" gespeeld worden in "De Oranjerie" (het voormalige Oranjehotel) in Wijhe. Echter door Corona moest dit op het laatste moment helaas uitgesteld worden. Nu meer dan 2 jaar later zal deze voorstelling alsnog worden opgevoerd.
Als locatie is dit keer is gekozen voor de Nicolaaskerk in het centrum van Wijhe.
Hotel Veerman (na de oorlog: "het Oranjehotel") in Wijhe is in de oorlogsjaren zeer bekend. Men speelt er biljart, heeft er gymnastiek, zit er op dansles of bezoekt de societeit. Tot de gasten behoren handelaren, NSB'ers, Duitse officieren, maar ook joodse onderduikers. Verzetsman Jan Dalemans organiseert met zijn oude dienstmakker kapitein Walta vanaf hier voedseltransporten naar Amsterdamse bejaardentehuizen.
Yaël Korse, onder regie van Roel Vinke, neemt je mee in de verhalen van het Oranjehotel, tijdens een voorstelling die beslist niet "doorsnee" is. Met het verleden kijkt Yaël naar het heden, naar de manier waarop wij elkaar nu, gezien de veranderde wereld van de afgelopen 2 jaar ontmoeten, naar onze omgangsvormen en op welke manier we nu verbinding met elkaar zoeken.

Datum: Dinsdag 11 oktober om 19.00 en 20.30 uur
Locatie: De Nicolaaskerk in het centrum van Wijhe
Kaarten kosten 5 euro per stuk en zijn te verkrijgen bij:
DA-BOURQUIN - Langstraat 66 te Wijhe tel: 0570-521754


Onthulling Monument Vloerzeilfabriek op zaterdag 7 mei 2022

11 mei 2022

Nadat op woensdag 4 mei de dodenherdenking na 2 jaar weer op de traditionele manier kon plaatsvinden, werd op zaterdag 7 mei rond 17.00 uur onder grote publieke belangstelling aan de Enkweg het monument onthuld ter nagedachtenis aan de 19 slachtoffers die omkwamen als gevolg van de ontploffing op 7 mei 1945 omstreeks 17.15 uur bij de voormalige vloerzeilfabriek. Na ontvangst op het gemeentehuis van Olst-Wijhe zijn er door de nabestaanden bloemen gelegd bij de graven op de Katholieke- en Algemene begraafplaats in Wijhe. Op de plek bij het te onthullen monument hielden burgemeester Strien en Bernardien Marskamp-Van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe) een toespraak. Hierna werd eerst het namenpallet onthuld door mevr. Hetty Terpstra-De Jong en dhr. Anton Heymerikx, waarna het monument (ontworpen en gemaakt door Henny Schaapman en Harry Middelkamp) onthuld werd door mw. Karin Boers (namens haar vader) en mw. Lyda van 't Spijker Wonink. Dhr. Harry v.d. Bend (die zijn vader verloor bij deze ramp) gaf in zijn speech aan dat dit monument voor de nabestaanden van groot belang is als verwerking en erkenning van deze verschrikkelijke gebeurtenis. De muzikale omlijsting werd verzorgd door het Sallands Vrouwenkoor en de Wijhese Harmonie. Het Verenigd Comité Wijhe dankt een ieder die heeft bijgedragen aan het realiseren en plaatsen van dit monument. Op deze manier worden de slachtoffers niet vergeten. (foto: Jan van Aefst)


Het luiden van de klokken i.v.m. 77 jaar bevrijding op 13 april en 5 mei

04 april 2022

Op 5 mei 1945 werd de capitulatie in Wageningen getekend. Nederland was vrij. Van 08.00 tot 08.15 uur werden toen overal de kerkklokken geluid om de bevrijding aan te kondigen, uitgezonderd daar waar de klokken geroofd waren door de Duitsers. Deze traditie is in de loop der jaren verwaterd. Van de generatie, die de oorlog meegemaakt hebben, zijn steeds minder mensen in leven en het zou dan ook mooi zijn om deze traditie nieuw leven in de blazen. Niet alleen op 5 mei zullen de kerkklokken geluid worden van de kerk op de Boerhaar en de beide kerken in Wijhe van 08.00 - 08.15 uur, ook zullen op 13 april, de datum dat o.a. de Boerhaar en Wijhe 77 jaar geleden werden bevrijd de kerkklokken geluid worden van
08.00 - 08.15 uur. Op deze manier zal een traditie in ere worden hersteld.


Collecte Verenigd Comité Wijhe van maandag 4 april t/m zaterdag 16 april

28 maart 2022

Van maandag 4 april t/m zaterdag 16 april zal het Verenigd Comité Wijhe collecteren rondom Koningsdag op woensdag 27 april en zeker niet te vergeten voor de dodenherdenking op woensdag 4 mei.

Gelukkig kan het weer en mogen we als Verenigd Comité Wijhe zoals vanouds Koningsdag en de dodenherdenking organiseren. Zonder de opbrengst van de collecte is het onmogelijk om deze activiteiten in Wijhe mogelijk te maken. Het zou mooi zijn als de inwoners van Wijhe ook dit jaar weer vrijgevig zijn, zodat de activiteiten rondom Koningsdag ook dit jaar weer georganiseerd kunnen worden van 's morgens vroeg tot 's avonds laat voor jong en oud. Ook blijft het dan mogelijk om aandacht te kunnen blijven besteden aan de dodenherdenking op woensdag 4 mei. Heeft uw geen contant geld in huis dan is het dit jaar ook mogelijk om uw bijdrage te doen d.m.v. onze QR-code. Binnenkort valt het programmaboekje weer bij u in bus. Bewaar hem goed zodat u precies weet wanneer en waar er wat te doen is in Wijhe.

Alvast bedankt voor uw gift!


KONINGSLOOP WIJHE GAAT WEER VAN START!!

14 maart 2022

Na twee jaar afwezigheid kunnen we weer van start! Op dinsdag 26 april, de avond voor Koningsdag, nodigen we alle hardlopers uit Wijhe en omgeving uit om mee te doen aan de Koningsloop. Ook kinderen zijn van harte welkom! Net als voorgaande jaren zijn start en finish in het centrum van Wijhe. De inschrijving is vanaf deze week geopend.

Is je conditie nog een beetje op peil? Ga de uitdaging aan en doe mee aan de Koningsloop! Wie weet word je gekroond tot de snelste man of vrouw van Wijhe! Ook als je van een rustiger tempo houdt is het erg leuk om mee te doen. Genieten van de sfeer, de aanmoedigingen van het publiek, de muziek, en natuurlijk van de mooie route door Wijhe.

Jeugd
Voor kinderen van de basisschool zijn er wedstrijden in drie leeftijdsgroepen. De jongste groep (t/m 6 jaar) start om 18.00 uur in de Langstraat. Zij lopen een rondje van 600 meter door het centrum. Daarna gaan de kinderen van 7 t/m 9 jaar van start voor een wedstrijd over twee rondes. De toppers van 10 t/m 12 jaar lopen drie rondes. De prijsuitreiking voor de jeugd is direct na de finish van de laatste groep. Alle jeugddeelnemers worden in elk geval beloond met een mooie medaille. Deelname aan de jeugdwedstrijd is gratis, dus aarzel niet en schrijf je in!

Vijf kilometer
Om 19.00 uur is de start van de 5 kilometer. Ook bij deze wedstrijd zijn start en finish in de Langstraat. Het snelle parcours is gecertificeerd door de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie. Dit biedt ook de regionale toppers de kans om een snelle tijd neer te zetten.

PROGRAMMA

JEUGD
17:45 uur: Warming-up jeugd
18:00 uur: Jeugd t/m 6 jaar: 600 meter zo hard je kunt!
18:10 uur: Jeugd 7 t/m 9 jaar: 2 x 600 meter bikkelen!
18:25 uur: Jeugd 10 t/m 12 jaar: 3 x 600 meter snot voor de ogen

18:35 uur: Prijsuitreiking jeugd

DAMES/HEREN:
19:00 uur: 5 km prachtig door Wijhe

19:40 uur: Prijsuitreiking 5 km

Klik op de link van de betreffende afstand om te route te zien.

In voorgaande edities was er ook een loop over 10 kilometer. Vanwege de korte voorbereidingstijd was het nu niet mogelijk om de organisatie hiervan rond te krijgen. Jammer? Meld je dit jaar gewoon aan voor de 5 km! Volgend jaar zal de 10 km wel weer op het programma staan.

Geen bedrijvenloop
Het is dit jaar niet mogelijk om teams aan te melden voor een bedrijvenloop. Je kunt natuurlijk nog gewoon met een groepje afspreken om samen mee te doen, maar ieder moet zich dan wel individueel inschrijven.

Inschrijven
Inschrijven kan via www.mijninschrijving.nl. Dit kan online tot een half uur voor de start. Er is geen papieren na-inschrijving meer mogelijk bij de startlocatie op de dag zelf. Voor de 5 km bedragen de inschrijfkosten 7,50 euro. Deelname aan de jeugdlopen is gratis! Je startnummer kan je vanaf 17 uur ophalen op de startlocatie, ter hoogte van het Langhuus (Langstraat 29).

Publiek
Het is fijn dat er na lange tijd weer evenementen mogelijk zijn in het dorp. Kom dus vooral allemaal kijken en genieten, maar geef elkaar wel de ruimte! De deelnemers, jong en oud, zullen uw aanmoedigingen zeker erg waarderen!! Na afloop is er volop gelegenheid om gezellig na te praten bij een van de horecagelegenheden in de Langstraat.

Vragen?
Mocht je een vraag hebben dan kun je een mail sturen naar Dorus Schalkwijk.


Dank voor uw steun!

15 november 2021

Normaal gesproken werd er rondom Koningsdag gecollecteerd om de activiteiten te kunnen bekostigen. Echter de afgelopen 2 jaar kon dat niet i.v.m. de corona pandemie. Dit jaar hebben we gekeken wat er qua activiteiten wel mogelijk was. Zo was er de Koningsnacht pub quiz georganiseerd i.s.m. carnavalsvereniging 'De Diekschoevers'. Kinderen konden deelnemen aan de kroontjestelwedstrijd en kregen stoepkrijt zodat ze mooie tekeningen op straat konden maken. In samenwerking met carnavalsvereniging 'De Diekschoevers' reed er op Koningsdag een geluidswagen door Wijhe om een ieder een mooie Koningsdag te wensen. Voor de dodenherdenking op 4 mei werden opnames gemaakt in Olst-Wijhe door de videoclub Olst-Wijhe die op 4 mei 's avonds werden uitgezonden via de diverse kanalen. Ook maakten velen gebruik van de traditionele fiets- en wandeltocht. De fototentoonstelling m.b.t. 75 jaar Vrijheid kon dit jaar alsnog plaatsvinden door medewerking van GAAV.
Door de Online collecte, een QR-code bij diverse activiteiten, een bijdrage van Gastvrij Wijhe, actie Rabo Clubsupport en een aanjaagsubsidie van de gemeente Olst-Wijhe voor initiatieven in coronatijd, heeft het Verenigd Comité Wijhe toch de beperkte activiteiten van dit jaar kunnen organiseren.
Wij willen een ieder bedanken die het Verenigd Comité Wijhe de afgelopen periode op een of andere manier gesteund heeft.

Volgend jaar hopen we toch echt dat we weer activiteiten mogen organiseren en dat we daarvoor weer kunnen collecteren om een programma rondom Koningsdag en het organiseren van de 4 mei herdenking mogelijk te maken.


Fototentoonstelling 75 jaar vrijheid bij GAAV

29 augustus 2021

Fototentoonstelling van Fotogroep Stijl in het kader van 75 jaar Vrijheid bij Gasterij GAAV aan de Langstraat 18 te Wijhe op zaterdag 4, 11, 18 en 25 september.