ontwerp & realisatie: VCBO Raalte.

Historische wandelingen op 4 mei

Om 10.30 uur en om 13.30 uur organiseert de Historische Vereniging Wijhe een wandeling met gids met als thema: "Tweede Wereldoorlog"
Start: Wijhes Museum, Kerkstraat 32-34
Kosten: 2 euro per persoon, kinderen 1 euro en leden gratis


De oecumenische taakgroep over de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei:

De oecumenische taakgroep over de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei:

Zaterdag 4 mei wordt er een Herdenkingsbijeenkomst gehouden. Deze bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat 15. Het landelijk thema van het comité 4 en 5 mei wordt hierbij aangehouden en is: "In Vrijheid Kiezen". Keuzes maken, vroeger en nu, hoe makkelijk of moeilijk is dat? Wij gaan hier op een bijzondere manier mee aan de slag. Na de bijeenkomst volgt om 19.30 uur de stille tocht naar het monument aan de Stationsweg. Laten we er met zijn allen bij stilstaan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is!


PROGRAMMA 4 MEI 2019

19.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk (Kerkstraat), voorbereid door de oecumenische taakgroep. Het landelijk thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt ook hier gebruikt en is: 'In vrijheid kiezen'.
19.35 uur: Vertrek van de stille tocht vanaf de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat naar het monument aan de Stationsweg / Oranjelaan voor de dodenherdenking. De stille tocht wordt voorafgegaan door de Wijhese Harmonie.
20.00 uur: Dodenherdenking bij het monument, met medewerking van de Wijhese Harmonie, de scoutinggroep OlstWijhe, jeugdleden van Wijhe '92 en een afvaardiging van de Wijhese schoolkinderen.
De herdenking bij het Monument aan de Stationsweg wordt altijd begeleid door Jan Amse (Verenigd Comité Wijhe). Dit jaar zal Jan Amse de herdenking samen met Inge Tigchelaar-Besten begeleiden.v

v


PROGRAMMA KONINGSDAG 2019

PROGRAMMA KONINGSDAG 2019


Koningskermis 2019 op van Dedemplein

Koningskermis 2019 op van Dedemplein

De kermis is dit jaar weer op het Van Dedemplein.
Draaidagen van de Kermis op het Van Dedemplein:
Woensdag 24 april: 12:00 tot 22:00 uur
Donderdag 25 april: 12:00 tot 22:00 uur
Vrijdag 26 april: 14:00 tot 23:00 uur
Zaterdag 27 april: 10:00 tot 22:00 uur
Zondag 28 april: 12:00 tot 21:00 uur
Woensdag en vrijdag: Eurodag!


Koningsloop 2019 OP 26 APRIL

Koningsloop 2019 OP 26 APRIL

18:00 - 21:00 uur:
Tot en met 6 jaar 600 meter zo hard je kunt! 18.00 uur start
7 t/m 9 jaar 2x 600 meter bikkelen 18.10 uur start
10 t/m 12 jaar 3x 600 meter snot voor je ogen 18.20 uur start
Dames/heren 5 km prachtig door Wijhe 19.00 uur start
Dames/heren 10 km creme de la creme 19.00 uur start

Voor opgave en meer informatie zie elders op deze site


Zaterdag 27 APRIL: KONINGSDAG

7.00-7.15 uur : Luiden van de klokken.
7.00 uur : Uithangen van de vlaggen.
7.30 uur : Rondgang door de Wijhese muziekverenigingen:

Wijhese Harmonie
De Lange Slagen, Wandelingen, IJssellanden, Schimmelpenninklaan, Peperkamp, Kolkweiden, Zandhuisweg, De Geere, Zandhuisweg, Kolkweiden, Wittemerslag, Kerkpadsblok, Lange Slagen. Aansluitend omgeving Molenstraat, van Nahuijsstraat, Tuurweide, Dijkzicht, De Kupe, De Jakke, Kerkstraat.

Showkorps Amicitia.
Bereklauw, Akkerwinde, Bereklauw, Ereprijs, Meidoorn, Ereprijs, Krijtenberg, Kievit, Fuut, Grutto, Kievit, Krijtenberg. Aansluitend omgeving Oranjelaan, Wijhezicht, De Grienden, De Jakke, Kerkstraat.


Is het weer (te) slecht, dan kan de route worden ingekort of kan ervan worden afgeweken.10.00 uur MARKTPLEIN

Opening door mw. B. Marskamp-van Aperlo, voorzitter Verenigd Comité.

Hijsen van de vlag door twee schoolkinderen.

Toespraak door de burgemeester van Olst-Wijhe, de heer T. Strien.

Het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus.

Optreden van de muziekverenigingen.
Aansluitend: Serenade bij 't Weijtendaal

Aansluitend: Serenade bij 't Weijtendaal

De Harmonie brengt na de aubade ook een Serenade in de Binnentuin van het WeijtendaalKoningsmarkt

10.00–16.00 uur Koningsbraderie in en rondom de Langstraat.
De organisatie hiervan is in handen van Gastvrij Wijhe. Mocht u een kraam willen regelen, dan kan dat door een mail te sturen naar André en Corinne Visser of contact op te nemen met de winkel van Visser Woninginrichting aan Langstraat 30.
Ook zijn alle winkels gedurende de markt geopend.
Voor en door kinderen is er in de Torenstraat een rommelmarkt.


WIJHES MUSEUM: Tentoonstelling Kleer'n uut de kaste.

10.30-17.00 uur : tentoonstelling in het Wijhes Museum:(gratis).
Wijhes Museum (Kerkstraat 34) is geopend. Tentoonstelling: kleer'n uut de kaste.

De textielgroep van de Historische Vereniging Wijhe heeft door de jaren heen veel kleding verzameld uit de 19e en eerste helft van de 20ste eeuw. Met veel plezier wordt deze kleding hersteld, gewassen en zorgvuldig opgeslagen. Het is nu tijd om alles uit de kast te halen en mensen mee te laten genieten van de manier waarop onze voorouders zich kleedden. De kleding werd in meerdere lagen gedragen en de tentoonstelling maakt alle lagen zichtbaar, wat soms hilarisch is. Met groot respect voor de vrouwen die alles met de hand moesten wassen, wordt de kleding in hun natuurlijke omgeving gepresenteerd, ondersteund door sfeervolle foto's uit die tijd.NICOLAASKERK

11:00 uur START DORPSQUIZ

Helemaal nieuw dit jaar. Naast een sportieve fietstocht met vragen over het buitengebied, nu ook een breinbreker in, om en over het centrum van Wijhe.
Omdat de Historische Vereniging al veertig jaar een verwoed verzamelaar is van alle verhalen over Wijhe, kunnen we ook echt alle vragen over Wijhe stellen. Ok, de muziekvraag was moeilijk, maar echt 99% van de vragen gaat over inwoners, gebouwen, verhalen en wetenswaardigheden van Wijhe.
Verenigingen en bedrijven konden een vraag inleveren en bij het ter perse gaan van dit boekje waren de eerste vragen net binnen. Het leuke is dat deze quiz een verbinding oplevert tussen oud en jong. Mensen hebben elkaar nodig, de oudere mensen kennen de verhalen en de jongeren zijn handig op internet. Zo komt alles bij elkaar.
Wij verwachten verenigingsteams, straatteams, winkelteams, bedrijventeams, sportteams, drinkteams, collega-teams, visteams, buurtteams, familieteams, vrijwilligersteams. Je kunt het zo gek niet noemen en je kan er een team van maken. Verzin er een originele teamnaam bij en schrijf in tot 15 april via de website. Kort dag dus nu!
De prijsuitreiking is zondag 5 mei in Het Langhuus vanaf half acht. Gaat u de uitdaging aan? Wie is het gouden brein van Wijhe?

12:00 uur & 13:00 uur OPTREDEN VAN DE MELODIES

Op Koningsdag geven de Melodies uit Raalte 2 optredens (om 12.00 en 13.00 uur) in de Nicolaaskerk te Wijhe. De Melodies is een orkest voor mensen met een verstandelijke handicap en spelen met veel enthousiasme van licht klassiek tot en met Nederlandstallige muziek van nu.
Tijdens de beide optredens zal de Wijhese rapper Donutcare (de artiestenaam van Ruben Sluiter) een gastoptreden verzorgen met drummer Leon van de Melodies. Ruben en Leon hebben samen voor dit unieke optreden een speciaal nummer geschreven en gecomponeerd. Tevens zal Ruben (Donutcare) zijn debuutnummer De Droom ten gehore brengen. Dus kom kijken en luisteren en laat u verrassen door deze unieke samenwerking.


TAVENU SPEELT "INDIAAN HOTEMETOOT"

Op Koningsdag speelt toneelvereniging Tavenu uit Wijhe. Tavenu bestaat sinds 1905 en kent sinds afgelopen jaar ook een jongeren afdeling. De voorstellingen vinden plaats op het plein naast de Nicolaaskerk.

Optredens om 13:30, 14:30 en 15:30 uurFIETSPUZZELTOCHT op zaterdag 27 april

Op zaterdag 27 april start tussen 13.00 en 13.30 uur de fietspuzzeltocht vanaf de Nicolaaskerk. Deelname is gratis. Er is een mooie tocht uitgezet. De prijsuitreiking is 's avonds bij het podium op het plein bij de Nicolaaskerk (Kerkstraat)


WANDELTOCHT

Naast de fietspuzzeltocht is er ook een wandeltocht uitgezet. Op zaterdag 27 april is deze route gratis te verkrijgen bij het Wijhes museum (Kerkstraat), 'Eet- en drinklokaal De Slinger' (Langstraat) en 'Galerie Brasserie 1703' (in de molen aan de Molenbelt).


ZATERDAG 27 APRIL: AVONDPROGRAMMA KONINGSDAG

Omstreeks 21.00 uur wordt het avond-programma vervolgd, bij het podium op het plein bij de Nicolaaskerk (Kerkstraat), met o.a. de bekendmaking van de prijswinnaars van de fietspuzzeltocht en een optreden van het Wiejes Kabaret.
Aansluitend (omstreeks 22.15 uur) wordt het vuurwerk bij het Slotpark (Weijtendaal) afgestoken, als knallende afsluiting van het avondprogramma.


Programma 4 mei

30 april 2019

Hier vindt u het programma voor zaterdagavond 4 mei in Wijhe. lees meer


OPTREDEN WIEJES CABARET EN PRIJSUITREIKING VANAVOND IN DE NICOLAASKERK

27 april 2019

omstreeks 21.00 uur wordt het avond-programma vervolgd, IN DE NICOLAASKERK (Kerkstraat), met o.a. de bekendmaking van de prijswinnaars van de fietspuzzeltocht en een optreden van het Wiejes Kabaret.
Aansluitend (omstreeks 22.15 uur) wordt het vuurwerk bij het Slotpark (Weijtendaal) afgestoken, als knallende afsluiting van het avondprogramma. lees meer


In verband met het weer speelt TAVENU in de Nicolaaskerk

27 april 2019

Door de weersomstandigheden zullen de optredens van TAVENU in de Nicolaaskerk plaatsvinden. Nu nog om 14:30 en 15:30 uur lees meer


Het programma 2019 staat online

14 april 2019

Hier vindt u het programma voor dit jaar..... lees meer


AVG

05 april 2019

Foto en video-opnames:
Tijdens de activiteiten die het Verenigd ComitéWijhe en Gastvrij Wijhe organiseren rondom Koningsdag en 4 mei kunnen foto- en/of video opnames worden gemaakt. Bezoekers geven bij binnenkomst/het aanwezig zijn bij deze activiteiten stilzwijgend toestemming aan de organisatie om deze opnames te verveelvoudigden, openbaar te maken en/of te gebruiken voor... lees meer